inspiracje, two greedy italians
Leave a comment

Pamięć smaku

Czy znacie swoje najmocniejsze doznanie smaku? Czy niczym Proust, ukryliście pamięć w swojej własnej „magdalence”? Anthony Bourdain w swoich książkach wspomina o świeżo wyłowionych ostrygach, posądzając ich niesamowity smak, o wytyczenie drogi życiowej. Andrzej Stasiuk przywołuje zapach wiejskiego chleba i smak ciepłego jeszcze, krowiego mleka. Moim najmocniejszym wspomnieniem jest kwaśność zielonych i żółtych papierówek, z których, w każde wakacje powstawał kompot idealny.

Dwaj łakomi Włosi

W sentymentalną gastro podróż udają się również dwaj łakomi Włosi – Antonio Carluccio i Gennaro Contaldo. Panowie – szefowie kuchni w sile wieku, od niemal 40 lat mieszkający   w Wielkiej Brytanii, wracają w swoje rodzinne strony i pełni pasji opowiadają o prawdziwej włoskiej kuchni. W duecie tworzą wyjątkową mieszankę zdroworozsądkowej północy (Antonio) i bezpretensjonalnego południa (Gennaro). W ciągu dwóch serii i ośmiu odcinków (niestety tylko ośmiu) przemierzamy rodzinne strony Antonio w Piemoncie, definiujemy na nowo znaczenie włoskiej famigli w dzisiejszej Bolonii, poszukujemy pierwotnych smaków i składników w Alpach, aby następnie zasmakować najprawdziwszej cuccina povera Kampanii i Apulii.

Dwaj łakomi Włosi

Dwaj łakomi Włosi

Ale łakomi Włosi to nie tylko kuchnia. Na równi ze sztuką włoskich kulinariów, interesuje ich również kultura i socjologiczne zjawiska współczesnej Italii. Przed obejrzeniem programu nie znałam  pojęcia La bella figura, które jest bardzo głęboko wpisane w mentalność Włochów. To podstawowa filozofia ich życia, adorująca wiele przejawów piękna na wszystkich płaszczyznach egzystencji. To wygląd, język ciała, zachowanie, idealnie skrojony garnitur, niebotyczne szpilki, ale też piękno wyrażone w sztuce czy architekturze. Jednak ostatnimi czasy fare la bella figura, czyli robienie dobrego wrażenia obróciło się w zamiłowanie do pustych przedmiotów i gestów. Panowie udają się w okolice „zepsutego” Portofino, gdzie obecnie adoruje się to, co duże, sztuczne, krzykliwe i efekciarskie. Jednym słowem, to, co całkowicie przeczy pojęciu La bella figura. Warto wraz z nimi sprawdzić, gdzie jeszcze tli się prawdziwe wewnętrzne piękno, a nie zwykła pozerka.

Dwaj łakomi Włosi

Zastanawiając się nad sukcesem danego programu kulinarnego, których oglądam bardzo dużo, wiem już, że jedyną atrakcją, przyciągającą na stałe moja uwagę jest osobowość prowadzącego. I tak właśnie jest w przypadku Antonio i Gennaro. Tu nie ma dizajnerskich kuchni, lokowania atrakcyjnego produktu, gwiazd gotujących makaron czy przekombinowanych ujęć slow motion. Są dwa wybitne talenty i dwa niesamowite charaktery. Oni się nieustannie cieszą, chichoczą, śmieją w głos, gwiżdżą, podśpiewują i podskakują. I nie w głupi wystudiowany sposób, tylko prawdziwy, spontaniczny. Słuchają siebie nawzajem w skupieniu jak dwoje drogich sobie przyjaciół. Tolerują swoje odmienne cechy, prawdy i wierzenia. Obdarzają się szacunkiem nawet, kiedy, mają inne zdania w zasadniczych kwestiach. Być może to również sprawa wieku, doświadczenia i życiowej mądrości.

Dwaj łakomi Włosi

Dwaj łakomi Włosi

Jestem absolutnie pewna, że również Wam, wielką przyjemność sprawi podziwianie dwóch łakomych Włochów w niesamowitych pejzażach włoskich wsi, miast i miasteczek. Nikt z takim entuzjazmem nie wylizuje balsamico z talerza, jak Antonio i nie wykrzykuje „Why am I cooking soooo goood???!!!!” jak Gennaro.

Dwaj łakomi Włosi

Kiedy już zapadniecie na podobne uwielbienie do tych dwóch Panów, możecie pójść o krok dalej  i kupić bardzo praktyczną, a zarazem ładnie wydaną książkę – „Dwaj łakomi Włosi”.

Dwaj łakomi Włosi

Dwaj łakomi Włosi

Dwaj łakomi Włosi

Dwaj łakomi Włosi

Dwaj łakomi Włosi

Oprócz tradycyjnego podziału na antipasti, primi, secondi, contorni, dolci i merende, znajdziecie w niej kilkanaście ciekawych opowiadań o pochodzeniu poszczególnych dań i produktów, ich związkach z kulturą i obyczajami, ich jakości, ale także wartości, zwłaszcza emocjonalnej, bo dla Antonio i Gennaro jedzenie to najpiękniejsza forma trwania. Gorąco polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *