Bez kategorii, Najlepsze restuaracje Apulii
comment 1

Najlepsze restauracje Apulii (+Matera)

Nie zamierzam w tym poście wygłaszać oczywistych peanów na temat włoskiej kuchni. Wiadomo, że wszyscy jeździmy do Włoch właściwie w dwóch celach – napatrzeć się na te idealne, filmowe krajobrazy i najeść do syta lokalnych specjalności. Okazało się jednak, że po raz pierwszy we Włoszech mamy tak poważny problem, związany z szeroko pojętym żywieniem. A mianowicie, niebywały wybór apulijskich, gastronomicznych perełek, poukrywanych w niepozornych kamienicach, na maleńkich placach i przy bocznych drogach. Oszołomieni możliwościami, świadomi paradoksu wyboru (więcej znaczy mniej), postanowiliśmy ograniczyć się wyłącznie do miejsc polecanych przez naszych gospodarzy i włoskich znajomych.

Przed Wami dziesięć miejsc, które zdobyły nie tylko nasze podniebienia, ale też serca. Zazwyczaj byliśmy w nich jedynymi turystami, towarzyszyły nam włoskie rodziny, co wiązało się ze świeżą, autentyczną kuchnią, naprawdę atrakcyjnymi cenami, ale także nieustanną koniecznością szlifowania języka włoskiego.

Zajrzyjcie również tutaj, aby dowiedzieć się więcej o tradycyjnych smakach Apulii.

Pescaria – Polignano a Mare

Pescaria słynie z owoców morza i ryb podawanych na dwa sposoby: crudo (na surowo) oraz fritto (smażony w panierce z mąki, w głębokim oleju). Próbowaliśmy obu i w obu przypadkach przepadliśmy z kretesem. W tym maleńkim, trochę hipsterskim lokalu, macie okazję spróbować tak cudownych połączeń jak: kanapka z grillowanego pieczywa z panierowaną ośmiornicą, cykorią marynowaną w czosnku i oliwie z dodatkiem gotowanego moszczu z winogron, ricottą doprawioną pieprzem i sosem z sardeli (pozycja w menu – panini di mare – polpo fritto). Czy to nie jest połączenie doskonałe?! Jeśli wolicie łyknąć coś na surowo, polecam różnego rodzaju muszelki (10 rodzajów!), czerwone krewetki, carpaccio z labraksa lub tatara z miecznika, który serwowany jest tutaj z kaparami, marynowaną czerwoną cebulą i przepyszną salsą bazyliową. Nigdy wcześniej nie zdarzyło mi się wracać jednego dnia do tego samego lokalu. W Pescarii chyba już do tego przywykli, ponieważ nikt nie zwrócił uwagi na nasze drugie, jeszcze większe zamówienie.

WSKAZÓWKA: Wszystkie pyszności są tutaj pakowane w piękne pudełka z osprzętem, więc możecie zabrać jedzenie ze sobą, na plażę, o której pisałam tutaj. To idealny plan na wakacyjny dzień!

pescaria_polignano_a_mare_apulia_puglia_restaurant_sea_food_owoce_morza_ostrygi_panini_lunch

pescaria_polignano_a_mare_apulia_puglia_food_kuchnia_włochy_frutti_di_mare
pescaria_polignano_apulia_puglia_włochy_kuchnia_włoska_sea_food

pescaria_polignano_a_mare_apulia_puglia_octopus_panini_food_kuchnia_włoska

pescaria_polignano_apulia_puglia_sea_food_owoce_morza_panini_fresh_restauracje_włochy

Pescaria, Piazza Aldo Moro, 6/8, 70044 Polignano A Mare BA,

Ceny: panini di mare – ok 8 Euro, owoce morza na surowo, w zależności od rodzaju – ok 8-10 Euro za 6 do 10 sztuk; zestaw crudo misto – ok 12 Euro.

 Piazza Palmieri

Po raz kolejny będę dziękować Domenico za tę rekomendację. Kiedy wspomnieliśmy, że nasza podróż ma raczej jeden, podstawowy cel, szybko rzucił nazwami trzech miejsc i oczywiście wszystkie były idealnie trafione. Jednak to restauracja Piazza Palmieri najbardziej utkwiła mi w pamięci i oceniam ją najwyżej. Na pięknym placu Palmieri, tuż obok barokowego pałacu rodziny Palmierich, pod eleganckimi białymi parasolami, zjecie jedną z najlepszych kolacji w Apulii. Od samego wejścia, zachwyca obsługa – świetnie wyszkolona, posługująca się kilkoma językami, nienachalna, ale zawsze obok, jeśli czegoś potrzeba. Menu, przygotowane przez szefa kuchni – Stefano Dalessio jest minimalistyczne, bowiem zależy od rezultatów porannych połowów. Nasza przystawka – frutti di mare crudi, nie dość, ze pięknie podana, powaliła świeżością. Jednak największym zachwytem były serwowane tutaj pasty. Ravioli z nadzieniem z czerwonych krewetek i sera ricotta, rozpływały się w ustach, a spaghetti z vongolami i sercówkami w lekkim, pomidorowym sosie wprost wybuchało w ustach morskich aromatem. Ten smak będzie mi chyba wyznaczał standardy do końca życia. Wizyta w Piazza Palmieri to konieczność!

piazza_palmieri_monopoli_wine_wino_włoskie_bombino_bianco_apulia_puglia

piazza_palmieri_monopli_włochy_apulia_pulia_italiy_kuchnia_włoska_owoce_morza_wino

monopoli_apulia_puglia_piazza_palmieri_food_kuchnia_apulii_frutti_di_mare_crudo

monopoli_piazza_palmieri_pizza_pasta_frutti_di_mare_makaron_apulia_puglia

Piazza Palmieri, Largo Palmieri, 3, 70043 Monopoli BA,

Ceny: przystawka z surowych owoców morza oraz świeże ostrygi, ok. 6-15 Euro, makarony od 10 do 20 Euro, butelka miejscowego, białego wina – 15 Euro.

 Braceria da Matteo – Monopoli/Triggianello

Terminem braceria (lub arrosteria), określa się w Apulii miejsca, w których zjecie głównie grillowane i pieczone mięso. W Braceria da Matteo, kolację zaczyna się od wyboru mięsnych kąsków z ogromnej lady chłodniczej. Ilość proponowanych dań i piękne kawałki mięsa mogą zawrócić w głowie, więc przygotujcie się na prawdziwy dylemat. My pojawiliśmy się w Braceria da Mateo w środku tygodnia, bez rezerwacji i tylko dzięki powołaniu się na odpowiednią osobę, dostaliśmy stolik. Do późnych godzin nocnych, bawiły obok nas całe włoskie rodziny, a należy wspomnieć, że jest to ogromny lokal. Po rozpoczęciu kolacji delikatnymi antipasti w postaci grillowanych warzyw w oliwie, pysznych oliwek i karczochów, na stole pojawiły się małe, gorące zawiniątka z najlepszym mięsem, jakie jadłam do te pory we Włoszech. W papierowych warstwach znajdował się delikatne serca opatulone boczkiem i listkami szałwii, małe kiełbaski lucanica, o których pisałam tutaj, sławne apulijskie bombette, czyli kawałki wieprzowiny (najczęściej jest to karczek), które kryją w sobie pyszny ser cacciocavallo. Kolację wieńczył ogromny bistecca fiorentina podawany z kawałkami wiejskiego chleba i ćwiartkami cytryny. Aby wstać od stołu, musieliśmy wspomóc się grappą. Jeśli będąc w Apulii, przejecie się bogactwami morza, ruszajcie do Braceria da Matteo!

WSKAZÓWKA: Braceria da Matteo znajduje się w miejscowości Triggianello, w odległości ok 12 km od Monopoli. Przejażdżka tą trasą to prawdziwa przyjemność! Zza gęstych cyprysów i niskich drzewek oliwnych, co jakiś czas wyłaniają się ogromne, piękne wille. Warto wcześniej zapisać trasę, ponieważ w pewnej chwili Internet po prostu umiera. Wracaliśmy po omacku, w egipskich ciemnościach, ale się udało.

braceria_da_matteo_triggianello_puglia_apulia_włochy_italy_food_kuchnia_bombette_bistecca_steak

braceria_da_matteo_food_kuchnia_włoska_mięso_apulia_puglia_monopoli

triggianello_braceria_arrosteria_meat_mięso_grill_włochya_apulia_antipasti

apulia_puglia_wine_negroamaro_antipasti_włochy_jedzenia_kuchnia_oliwki

apulia_puglia_food_jedzenie_kuchnia_włoska_mięso_bistecca_grill_steak_monopoli

braceria_da_matteo_triggianello_meat_apulia_puglia_mięso_arrosteria_dinner_restaurant

Braceria da Matteo, 70014 Triggianello Prowincja Bari

Ceny: Niestety nie pamiętam cen poszczególnych dań, pamiętam natomiast, że na rachunek spoglądaliśmy trzy razy, zastanawiając się, gdzie tkwi błąd. Za całą kolację z winem, przystawkami, daniami mięsnymi i grappą zapłaciliśmy ok 40 Euro.

 Quattroquarti Pucceria – Matera

Przenosimy się na chwilę do kamiennej Matery, do której warto przyjechać dla krótkiej chwili  w Quattroquarti z ich kanapkami. Puccia to rodzaj regionalnej kanapki, której pieczywo wyrabia się na bazie ciasta do pizzy i piecze w piecu opalanym drewnem. Bułkę nadziewa się przeróżnymi, najczęściej regionalnymi smakołykami. Smaczne, proste i bardzo sycące. To, co wyróżnia Quattroquarti, to niesamowite połączenia poszczególnych składników. Warto spróbować sztandarowej kanapki z wędliną capocollo (pisałam o niej tutaj), serem caciocavallo, pomidorami, rukolą, a wszystko polane znakomitym sosem z orzechów włoskich i posypane parmezanem. Składniki są super świeże i naprawdę dobrej jakości. Bardzo duży wybór wegetariańskich kanapek i sałatek. To po prostu włoski fast food w najlepszym wydaniu.

quattroquarti_matera_panini_puccia_sandwich_sassi_włochy_kuchnia_italy_food

quattroquarti_sassi_matera_puccia_panoini_pizza

Pucceria Quattroquarti – Crostaemollica,  Via Persio Ascanio, 25, 75100 Matera MT

Ceny: od 4 do 6 Euro za kanapkę

Pescheria 2 Mari – Savelletri

Ten lokal możecie już znać z programu Hanny Lis „Bez planu”, która odwiedziła Pescheria 2 Mari parę miesięcy po naszym pobycie. Savelettri to bardzo przyjemne, nadmorskie miasteczko, które słynie z restauracji serwujących jeżowce (ricci). My jednak skierowaliśmy się prosto do Pescherii, gdzie tuż nad brzegiem Adriatyku, w powiewach morskiej bryzy, pochłanialiśmy świetnie przyrządzone ryby i owoce morza. Z właścicielami lokalu, rodziną Sabatelli połączyła nas fascynacja, granicząca z szaleństwem na punkcie skarbów morza (a mnie osobiście również fascynacja perfumami jednej z właścicielek; do dzisiaj przypominają mi o wakacjach w Apulii). Serwują tu chyba najlepsze crudo (czyli surowe owoce morza) w całym regionie! Ich ostrygi z pewnością nie mają sobie równych. Szczególnie, jeśli skropicie je delikatnie białym winem serwowanym do obiadu (świetne bombino bianco polecone przez Gabriellę). Smakował mi również tuńczyk pieczonym w skorupce z pistacji – ryba była idealnie różowa w środku, a chrupiące orzechy podbijały jej smak. Słabsza okazała się sałatka z ośmiornicy na ciepło z oliwą i pomidorami, podawana w mało praktycznych słoiczkach, ale to naprawdę nieistotny szczegół. To co tu serwują, zwłaszcza na surowo, to najprawdziwsze delicje!

savelletri_pescheria_due_mari_sea_food_owoce_morza_ostrich

pescheria_due_mari_sevelletri_sea_food_adriatic_puglia_apulia_italia_włochy

pescheria_due_mari_sevelletri_tuna_food_ryby_owoce_morza_apulia_puglia

pescheria_due_mari_sevelletri_apulia_puglia_italy_włochy_południowe_ośmiornica_octopus_sea_food_owoce_morza_ricci

Pescheria 2 mari,  72015 Savelletri Prowincja Brindisi

Ceny: świeże ostrygi – 2,50 Euro/sztuka; carpaccio z różnych ryb i owoców morza (tutejsza specjalność) – 25 Euro; tuńczyk w pistacjach – 20 Euro (i tyle mniej więcej kosztują dania główne), sałatka z ośmiornicy – 10 Euro

Borgo Antico – Ceglie Messapica

Przed Wami kolejne miejsce polecone przez naszych gospodarzy. Tym razem o zdanie pytaliśmy właścicieli B&B Dimora Antonella, niedaleko Ostuni. Adamo od razu uprzedził nas, że nie warto szukać dobrych restauracji w bliskim Ostuni – są przereklamowane i z pewnością zbyt drogie. Polecił nam za to kilka miejsc w miasteczku Ceglie Messapica, o którym czytałam już wcześniej. To właśnie tam, kryje się (dosłownie) najwięcej nagradzanych i bardzo autentycznych restauracji. Eksploracje Ceglie Messapica rozpoczęliśmy właśnie od Borgo Antico. W małej, niepozornej kamienicy, a właściwie w jej piwnicy, za drzwiami z kolorowych sznurków kryje się uwielbiana przez miejscowych, tradycyjna restauracja serwująca mięso. O jakości lokalu świadczą już na wejściu dwie rzeczy – obecność właściciela w roli zaangażowanego kelnera, a także brak wolnych stolików w środku tygodnia. Mamy jednak doświadczenie z profesjonalistą – w dwie minuty zaaranżowano dla nas dodatkowy stolik w wygodnym miejscu. Nie martwcie się również wyborem – co wieczór serwuje się tutaj ten sam zestaw antipasti (grillowane warzywa, sery wędliny, dojrzałe pomidory) i cztery rodzaje mięsa do wyboru. Decydujemy się na bistecca di coscia (pięknie wykrojony, idealnie usmażony) i talerz różnych mięs w małych kawałkach (arrosta mista). Do tego domowe, czerwone wino z baniaczka, a na deser domowe ciasto. Coś wspaniałego!

ceglie_messapica_borgo_antico_meat_arrosteria_mięso_steak_grill_wine_wino_apulia_puglia

ceglie_messapica_borgo_antico_arrosteria_meat_bombette_lucanica_grill_barbecue_apulia_puglia

ceglie_messapica_borgo_antico_food_kuchnia_włoska_apulia_puglia_salento_antipasti

Arrosteria Borgo Antico, Via G. Mele, 11, 72013 Ceglie Messapica BR

Ceny: stałe menu składające się z przystawek, dania, głównego, deseru, wina i likieru kosztuje 25 Euro od osoby. Uwaga! Porcje są ogromne!

Da Zio Peppe – Trattoria, Pizzeria – Ceglie Messapica

Da Zio Peppe to bardzo prosta, rodzinna pizzeria. Królują w niej obrusy w kratkę i wielki telewizor, w którym nieustannie ogląda się jakiś mecz. Oczywiście w towarzystwie ulubionych klientów. Wujek piecze pizzę, ciocia zarządza kuchnią, a kuzyni i kuzynki zajmują się serwisem. Tutaj oprócz wyśmienitej pizzy znaleźliśmy coś cenniejszego – cudowną, rodzinną atmosferę. Marzę o takim miejscu blisko domu – codzienny szczery uśmiech, poufałość, która nie męczy i dbałość o komfort stałych klientów. Na charakterystycznej ceramice (to najlepszy prezent i pamiątka z Apulii), podano nam wyśmienite przystawki – zapiekane bakłażany, talerz wędlin, pyszną domową ricottę i słodkie pomidory. Po tym bogatym wstępie, pizza zwyczajnie nas pokonała, chociaż była jedną z najlepszych jakie jadłam w całym życiu. Bez szemrania zapakowano nam pozostałe kawałki, a my w spokoju kończyliśmy dzbanek domowego wina. Pamiętam również, że to tutaj zostawiliśmy największy napiwek, choć do rachunku doliczono już coperto. Da Zio Peppe serwuje również makarony i dania mięsne.

ceglie_messapica_da_zio_peppe_pizza_pasta_trattoria_homefood_comfortfood_italy_włochya_apulia_puglia

ceglie_messapica_da_zio_peppe_pizza_pasta_apulia_puglia_włochy_italy_kuchnia_restauracje_apulii

ceglie_messapica_da_zio_peppe_apulia_puglia_pizza_pasta_trattoria_foodie_restaurant_włochy_italy

Da Zio Peppe, Via Padre Arcangelo Gigliola, 15, 72013 Ceglie Messapica BR

Ceny: pizza ok. 4-10 Euro, antipasti zestaw – 8 Euro,

Gaonas, Martina Franca

Do Gaonas trafiliśmy przez przypadek, szukając jakiegokolwiek pożywienia w porze lunchu (a jak wiadomo Włosi w tym czasie odpoczywają). Przyznam się szczerze, wybraliśmy tę restaurację, bo jej parasole szczelnie chroniły nas przed deszczem, a za dobrą monetę wzięłam również, tylko jeden wolny stolik. Nadal chcę wierzyć, że to nie był przypadek! Cóż za talent, kreatywność, jaka fascynująca zdolność do wykorzystania wszystkich lokalnych smaków! Chcieliśmy zjeść coś „małego” i trafiliśmy idealnie. Babeczki z wytrawnego, ultralekkiego ciasta z estragonem i kremowym serkiem tylko rozbudziły nasze ślinianki, kolejny talerz ze świeżuteńką burratą i cieniutkimi plasterkami capocollo di Martina Franca, położonymi na salsie z ziół omamił zmysły. Odpadłam zupełnie przy ravioli z cukinią, zapiekanymi z dojrzałymi pomidorami i ricottą. Dania były klasyczne, proste, ale ich smaki zostały dobrane bardzo starannie i świadomie. Na dodatkowy plus zasługuje również kunsztowne podanie. My postawiliśmy na bezpieczne dania, ale w menu znajdziecie bardzo ciekawe pozycje, zachwycające oryginalnym podejściem do składników i ich połączeń. Warto wybrać się tu wieczorem i skosztować menu degustacyjnego

gaonas_martina_franca_restaurant_apulia_puglia_valle_ditria_capocollo_burrata
gaonas_martina_franca_food_restaurant_pasta_raviolli_kuchnia_włoska_apulia_puglia

gaonas_martina_franca_summer_menu_apulia_puglia_restuaracje_apulii_antipasti_wine

Gaonas, Martina Franca, Via Arco Valente, 17, 74015 Martina Franca

Ceny: nie był to tani lunch, ale wart swojej ceny; antipasti – około 8-10 Euro, pasty – ok. 13-14 Euro, dania główne – 16-20 Euro. Menu degustacyjne, składające się z pięciu dań: 50 Euro/osoba

Plażowe budki z owocami morza

Jeśli wybierzecie się na przejażdżkę wzdłuż wybrzeża Adriatyku (np. piękną trasą) lub wzdłuż wybrzeża Morza Jońskiego, natkniecie się na większe lub mniejsze knajpki ze świeżymi owocami morza. Zazwyczaj jada się tutaj na stołach przykrytych papierową ceratą, na plastikowych talerzykach, machając drewnianymi sztućcami, ale nikt nie zwraca na to uwagi, pochłaniając najbardziej autentyczne smaki Apulii w postaci jeżowców, ośmiornicy, kalmarów, vongoli, krewetek i co tam się jeszcze zamarzy. Siedząc na ogrodowych krzesłach, ustawionych na ciepłym piasku, wciąż przyjemnie zmęczeni walką z morskimi falami, zamówcie zimne, domowe białe wino i pyszne skorupiaki w ulubionej postaci.  Tak proszę Państwa, smakują wakacje!

Maruzzella, Riviera Colombo, 73014 Lido Conchiglie, Gallipoli LE, Włochy; Oasi del Riccio, SP90, 72015 Forcatella, Fasano BR

Ceny: fritto misto ok. 10-13 Euro, talerz smażony kalmarów – 10 Euro, insalata di mare – 8 Euro, spaghetti z vongolami – 8 Euro, grillowana ośmiornica – 8 Euro, wino białe – 7 Euro/litr

Gelateria Piccini

Ta lodziarnia prowadzona przez dwóch braci nie zachwyci Was ciekawym wnętrzem, przyjemnym kawiarnianym ogródkiem czy laboratorium nowych smaków na zapleczu. Absolutnie nie. Natomiast ich waniliowe lody mają w sobie ziarna prawdziwej wanilii, malaga kryje pyszne rodzynki, a lody o smaku kawy to lody o smaku prawdziwej, dobrej jakości kawy. Koniecznie spróbujcie także lodowych kulek o smaku ciemnej, gorzkiej czekolady i pistacji. Warto wrócić następnego dnia na granitę (włoski mrożony deser na bazie soków owocowych, pochodzący z Sycylii) – do ich produkcji używane są tylko świeże, sezonowe owoce.

Gelateria Piccini, Via Nicolo’ Piccinni 131, 70122, Bari

Ceny: ok 70-80 Eurocentów za gałkę

 

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *