Booking.com – jak znaleźć idealne miejsce i nie osiwieć? (część 1)
I mówimy tutaj o siwieniu spowodowanym upływem czasu (wszak są i tacy, którzy podczas poszukiwań przechodzą płynnie z pokwitania w przekwitanie). Jak i tym, spowodowanym stresem. Zgryzota związana z planowaniem wakacji? O nie! Nie w moim świecie. Ma być łatwo, szybko i bardzo przyjemnie.
Jak znaleźć idealny hotel – część 2
Przed Wami część 2 przewodnika po portalu Booking.com. Poznajcie kolejne złote zasady, dzięki którym staniecie się booking guru!
5 inspirujących kierunków na Nowy Rok (+wskazówki, jak okazyjnie kupować bilety lotnicze)
Nowy Rok to same dobre wiadomości. Pojawiają się nowe pomysły, nowe wyzwania, postanowienia… i nowy budżet. Czy zaplanowaliście już pierwszą podróż w 2017 roku? Jeśli szukacie ciekawych miejsc w Europie, w których nie zbankrutujecie, złapiecie dużo słońca, nie zmęczycie się podróżą i zapragniecie zobaczyć jeszcze więcej, zapraszam do lektury.
Przepis na oryginalną sałatkę horiatiki i ulubione greckie produkty
Nie obawiajcie się, nie zamierzam zamieniać bloga o podróżach, w zbiór międzynarodowych przepisów i porad, jak ugotować idealne jajko na miękko. Mam dwie sztandarowe potrawy, którymi lubię częstować ludzi, na których mi zależy (szczęściarze!) – są to oldchoolowe zapiekanki i główna bohaterka dzisiejszego wpisu – sałatka horiatiki. Jestem wybitną specjalistką od obu finezyjnych dań i dlatego odważyłam się zamieścić ten post.
Cztery włoskie uczty filmowe
Pierwszym włoskim filmem, który totalnie zawładnął moim umysłem był „Cinema Pradiso” w reżyserii Giuseppe Tornatore. Wiem, nie jestem jedyna. Przypuszczam, że większość z Was wzdycha w tej chwili z rozmarzeniem. Nie będę też oryginalna, jeśli napiszę, że najwybitniejszym dziełem, jakie moje czy do tej pory widziały jest film „La grande bellezza”. Dla mnie to obraz bez skazy. Film idealny. Absolut. Widziałam go tylko raz...
Gdzie warto jeść i pić we Włoszech? Historia niezwykłego przewodnika.
16 grudnia 1986 roku, w mroźne, miejscami śnieżne popołudnie, na świat przychodzą dwa wspaniałe dzieła. Pierwszym, jestem ja! Drugim, najważniejsza organizacja – wyrocznia w kwestii włoskich smaków i trendów, Gambero Rosso (Czerwona Krewetka). Przypadek? Nie sądzę! Poznajcie historię przewodnika po włoskich winach i restauracjach, który do dziś pozostaje najbardziej prestiżowym wydawnictwem, a podczas podroży do Włoch samoistnie wyznacza najważniejsze szlaki fanatyków włoskiej kuchni.
Pamięć smaku
Czy znacie swoje najmocniejsze doznanie smaku? Czy niczym Proust, ukryliście pamięć w swojej własnej „magdalence”? Anthony Bourdain w swoich książkach wspomina o świeżo wyłowionych ostrygach, posądzając ich niesamowity smak, o wytyczenie drogi życiowej. Andrzej Stasiuk przywołuje zapach wiejskiego chleba i smak ciepłego jeszcze, krowiego mleka. Moim najmocniejszym wspomnieniem jest kwaśność zielonych i żółtych papierówek, z których, w każde wakacje powstawał kompot idealny.
For all travelers who have a free spirit – świąteczna inspiracja
Jako osoba przeliczająca każdą parę szpilek na możliwość kolejnej podróży, uważam, że nie istnieje prezent lepszy od biletu lotniczego lub tajemniczej wyprawy w nowe miejsce. Nieważne, czy jest to pobyt w domku typu „brda” w Borach Tucholskich, czy luksusowa podróż na prywatne wyspy Polinezji. Jednak rozumiem potrzebę przygotowania, planowania i chęć uczestniczenia w wyborze idealnego kierunku. Przeszkodą, chwilową lub na dłuższą metę, mogą się...
Widget not in any sidebars